Vicente Ferreira Pastinha, beter bekend als Mestre Pastinha, was één van de twee belangrijkste capoeira meesters in de twintigste eeuw. Samen met Mestre Bimba zorgden ze ervoor dat capoeira onder een breder publiek bekend werd en dat steeds meer mensen capoeira gingen beoefenen.
Mestre Pastinha werd geboren op 5 april 1889 in Salvador, Brazilië. Hij was een mager ventje van een jaar of tien toen hij het onderspit delfde in een knokpartij met een andere, grotere, jongen. Een oude man, Benedito genaamd, keek naar hen vanuit een raam en riep uiteindelijk de jonge Pastinha bij zich om hem de kunst van capoeira te leren.
In 1941 stichtte Mestre Pastinha de tweede capoeira school ooit in Brazilië die door de overheid werd gelegaliseerd. Dit was een belangrijke stap in de acceptatie van capoeira in de Braziliaanse samenleving. Tot op dat moment werd capoeira vaak gezien als iets gewelddadig dat vooral populair was onder criminelen en figuren die zich buiten de wet ophielden. Mestre Pastinha liet zijn leerlingen kennismaken met de capoeira Angola. De op oude tradities gebaseerde vechtsport. Mestre Pastinha was bekend als denker en communicator in de capoeira.
‘Capoeira é tudo o que a boca come.’
(letterlijk; capoeira is alles dat de mond eet, wat zoveel betekent als ‘capoeira is alles, alles is capoeira’).
In 1973 werd Mestre Pastinha’s academie gesloten door de overheden in verband met een verbouwing. Ondanks de belofte dat hij terug mocht komen in het gebouw om les te geven, werd het verbouwd tot een restaurant. De laatste jaren van zijn leven leefde hij in armoede en blind. Mestre Pastinha overleed 13 november 1981.
Bekende leerlingen van Mestre Pastinha zijn; Mestre João grande, Mestre João pequeno, Mestre Boca Rica en Mestre Curió. Deze leerlingen zette de traditie van capoeira Angola voort.
Capoeira is een Braziliaans martial art. Het heeft elementen van een vechtsport, een dans, acrobatiek en muziek.
Tijdens een workshop van één tot anderhalf uur komen al deze aspecten aan bod. We beginnen altijd met een rustige warming-up. waarin tevens uitgelegd wordt wat capoeira is. De bewegingen uit de warming-up komen later weer terug in de workshop. Verdedigingen en trappen worden in tweetallen geoefend. Een deel van de workshop bestaat uit acrobatiek. Denk bijvoorbeeld aan radslagen en bruggetjes. Ook wordt er aandacht besteed aan muziek, want zonder muziek is er namelijk geen capoeira. Aan het einde van de workshop worden de technieken getest in een echte 'roda'. Dé plek waar capoeira beoefend wordt. Iedereen staat daarbij in een kring en twee mensen staan in het midden om de technieken uit te voeren op het ritme van de muziek.
Bij AMDQ staan plezier maken en nieuwe dingen ontdekken voorop tijdens een workshop. De workshops zijn geschikt voor zowel kinderen als volwassenen van alle leeftijden. Capoeira heeft voor iedereen iets te bieden.
We bieden workshops aan voor onder andere vrijgezellenfeestjes, buurtfeesten, sportdagen en studentenverenigingen. De workshops worden gegeven door een zeer ervaren docent en kan in heel Nederland plaatsvinden. Heb je de beschikking over een kleine sportzaal, zoals bijvoorbeeld een gymzaal, dan is dit al voldoende voor een workshop. Bij warm en droog weer is een workshop buiten ook mogelijk. Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor meer informatie.
Capoeira is een Braziliaanse vechtsport waarbij vechttechnieken worden gecombineerd met acrobatiek, dans en muziek. Capoeira wordt gespeeld door jongens en meisjes, scholieren, studenten, werkende mensen, kortom: jong en oud.
Een les capoeira begint altijd met een gedegen warming-up. Daarna worden technieken geoefend. Dit kunnen traptechnieken, verdedigingstechnieken, acrobatiek en andere dingen zijn. Er wordt zowel individueel als in tweetallen geoefend. Aan het einde van de les is er een roda. Dit is een kring waarin twee leerlingen het capoeira-spel oefenen.
Naast de fysieke technieken, leren de leerlingen ook muziek maken, zingen en een beetje Braziliaans Portugees.
Bij de capoeira groep A Magia do Quilombo is geen enkele les hetzelfde. Iedere les is een nieuwe uitdaging!
Capoeira zonder muziek is ondenkbaar. De muziek geeft energie en vertelt aan de capoeirista's welk ritme ze moeten spelen. Elk ritme heeft zijn eigen bijzonderheden in het spel.
Capoeira kent drie belangrijke muziekinstrumenten; de berimbau, de atabaque en de pandeiro. Het zingen vormt daarnaast een belangrijk onderdeel van de muziek.
De Batizado is hét moment voor een capoeirista om te laten zien wat hij of zij heeft geleerd in het afgelopen jaar; het moment waarop een koord kan worden verkregen. De eerste keer dat een leerling meedoet aan de Batizado, wordt hij of zij 'gepresenteerd' aan de capoeira wereld. Daarom wordt dit ook wel de doop in de capoeira wereld genoemd. Dit is altijd een spannend moment, met name voor de jongste leerlingen.
A Magia do Quilombo heeft ieder jaar twee festivals. Het ene is de Batizado in het derde weekend van september, waarbij zowel volwassenen als kinderen een koord kunnen ontvangen. Het tweede festival is het Kidsfestival in het derde weekend van maart, waarbij de kinderen een koord kunnen ontvangen. Lees hier meer over het koordensysteem van AMDQ.
Bekijk het filmpje hieronder voor een impressie van de Batizado van 2016.
A Magia do Quilombo organiseert twee maal per jaar een festival waarbij leerlingen een nieuw koord kunnen krijgen. In september is dat de Batizado, een festival waarbij zowel volwassenen als kinderen voor een nieuw koord kunnen spelen in de roda (de kring waarin het capoeira spel wordt uitgevoerd). In maart kunnen de kinderen nog een koord ontvangen.
Quilombo is een Braziliaanse naam voor de vluchtplaats van ontsnapte slaven in de tijd dat slavernij in Brazilië nog was toegestaan. Deze Quilombo's bevonden zich vaak in de dichtbegroeide bossen, waar de slavenhouders niet zomaar kwamen. In de loop van de tijd ontstonden er in de quilombo's gemeenschappen. Een van de grootste gemeenschappen was Quilombo dos Palmares, die in de zeventiende eeuw meer dan 65 jaar wist te blijven bestaan.
De voormalige slaven hadden een hard bestaan, maar in elk geval waren ze vrij. Er bestaan talloze heldenverhalen van slaven die in de quilombo's woonden en ervoor streden om er te kunnen blijven. Sommigen werden koning of koningin genoemd. De verhalen over hen zijn bijna mythisch. Eén van hen was Zumbi, de laatste leider van de Quilombo dos Palmares. Hij werd vrij geboren, maar gevangen toen hij ongeveer zes jaar oud was. Hij leerde Portugees en latijn. Uiteindelijk ontsnapte hij en keerde op vijftienjarige leeftijd terug in de Quilombo, waar hij na een aantal jaar de leiding overnam. Hij viel op door zijn moed en zijn vaardigheid in de strijd. Volgens een legende was Zumbi onsterfelijk.
Aangezien de meeste gevluchte slaven en hun kinderen niet konden lezen of schrijven, werd er niets opgeschreven. Ze vertelden verhalen mondeling verder om ze levend te houden. Een aantal van die verhalen kwam terecht in capoeira liedjes. Op die manier weten we toch nog iets van het verleden van de vluchtplaatsen en zijn bewoners.
Onze naam 'A Magia do Quilombo' (de magie van de quilombo's) is een eerbetoon aan alles wat de quilombo's representeerden en aan alle belangrijke mythische figuren die er in de quilombo's leefden.