Capoeira is een Braziliaanse vechtsport waarbij vechttechnieken worden gecombineerd met acrobatiek, dans en muziek. Capoeira wordt gespeeld door jongens en meisjes, scholieren, studenten, werkende mensen, kortom: jong en oud.

Een training begint altijd met een goede warming-up en speciale stretchoefeningen. Als alle spieren lekker los zijn worden er vecht- en danstechnieken geoefend. Van mooie draaitrappen tot directe trapbewegingen, en van acrobatische radslagen tot sierlijke grondbewegingen. Capoeira is doorgaans geen een full-contact vechtsport. Tijdens de training wordt er geoefend op rakelings langs elkaar heen trappen en bewegen, en worden er allerlei bijzondere klemtechnieken aangeleerd. Na een paar trainingen zul je al merken dat je snellere reflexen hebt gekregen en dat je lichaam soepeler is geworden.

Alles wat je leert in de training wordt uiteindelijk in de roda uitgeprobeerd. De roda is een kring van mensen die zingen en muziek maken. In die kring oefenen twee capoeira-spelers al hun kunsten. Door in de roda te spelen leer je het spel begrijpen. Dit spelletje ziet er voor buitenstaanders vaak heel sierlijk uit en lijkt soms een beetje op breakdance. Trappen gaan rakelings langs elkaar heen en acrobatische bewegingen maken het erg spectaculair. Mensen denken daarom wel eens dat capoeira geen vechtsport is, maar pas op! Een capoeira-speler is erg sluw. Hij weet zijn tegenstander vaak te verassen met onverwachte acties. Als een tegenstander van balans wordt gebracht is het een kwetsbare prooi. Dit spel van elkaar uitdagen en verassen wordt gespeeld onder de begeleiding van muziek. Zingende en klappende mensen, het geluid van trommels en andere instrumenten, maken het capoeira-spel erg opzwepend en energiek.

Benieuwd naar het sportieve en gezellige capoeira? Kom eens een proefles volgen op een van de locaties waar les wordt gegeven